...zsebiMao világa...
Kincsesládám

 
Kritikadoboz

A szerkesztő: zsebiMao
Kérlek, ne hirdess!

"Annyi mindenféléhez nem értek, hogy az már sokoldalúságnak számít." Örkény István

 
zsebiMao.Gp


zsebiRaion,
az oldal őrző-védője

ZsebiRaion vigyáz az oldalon a rendre és békére. Bárkinek bármi problémája van, hozzá tessék fordulni - ő itt a panaszkönyv.
Megalkotta: Lorie

 
Ti mondtátok
Friss hozzászólások
 
Ti vagytok
Indulás: 2006-11-15
 

CSS Codes

 

Nyitólap - üdvözöllek az oldalamon!

Megváltozott a gondolkodásmódom?

2016.04.26. 11:07, zsebiMao
de az is lehet, hogy csak könnyen beszélek

Múlt héten volt egy vitánk Lorie-val (nem hajtépős-utálkozós veszekedés, hanem érvcserélős, belemélyülős és virtuálisan gesztikulálós beszélgetés [merj csak ellent mondani!]) arról, amit ő csinál meg arról, amit én. Maga a téma is érdekes volt, de számomra sokkal érdekesebb az a változás, amit a gondolkodásmódomonn figyeltem meg. Teljesen máshogyan gondolkodom, mint hat (nemsokára hét T_T) hónappal ezelőtt, és úgy érzem, soha nem láttam ennél tökéletesebben a világot, soha nem éreztem át ennyire jól az élet valódi értelmét, mint most. De huszonkét évesen honnan is tudhatnám?

Már nem emlékszem annyira Lorie részére (ebből is látszik, hogy nem veszekedtünk, mert akkor aztán minden egyes szavát megjegyeztem volna), ezért javíts ki, ha rosszul gondolom, de ő azt mondta, hogy a tanulás időhúzás addig, míg az ember kitalálja, mit akar; az időt pedig nem lehet a végtelenségig húzni, mert valahonnét pénzt kell kerítened, különben éhen halsz. Én meg azt nyilatkoztam, hogy miért ne tanulhatnék akár életem végéig, miért kéne sietnem és minél előbb munkát találnom, ha élvezem, hogy új dolgokat tanulhatok és új helyeket fedezhetek fel? Ha el tudom tartani magam, mert mondjuk kapok ösztöndíjat, akkor miért ne állhatna az életem kirándulásból, tapasztalatok és élmények begyűjtéséből? Nem arról van szó, hogy lusta vagyok dolgozni (de, egy kicsit) és egész életemben a lábamat akarom lógatni. Szeretnék hasznos tagja lenni a társadalomnak, de miért kell minél előbb? Miért ne várhatnám meg, míg szembe jön valami lehetőség, ami csak nekem szól?

Érdekes téma ez, kíváncsi vagyok, ti mit gondoltok. :)

Abból jöttem rá, hogy sokat változott a gondolkodásom, hogy én ezt teljesen komolyan gondolom. Miért ne élhetnék mindig úgy, ahogyan most? Észrevettem, hogy amikor a vágyaimról és céljaimról beszélek, teljes mértékben kizárom a "de" szócskát. Tanulni szeretnék életem végéig. Pont. "De honnan szerzel pénzt?" kérdezhetnétek, mire én vállat vonok: majd megoldom. "De hogyan jutsz ki megint külföldre?" kérdezhetnétek, mire én vállat vonok: megoldom. "De hogyan akarsz később munkát találni?" kérdezhetnétek, mire tovább rángatom a vállam: megoldom. Attól még, mert tudom is én, nehéz, bonyolult, drága vagy ismeretlen, járatlan valami, miért ne működhetne? Miért ne lehetne valóra váltani? Csak egy utat kell találni, ami elvisz a célhoz. Attól még, hogy nem egyszerű, senki sem mondta, hogy ki van zárva.

Az az ember, aki most vagyok, megtagad mindent és mindenkit, ami és aki korlátok közé szorítaná. Rosszul vagyok, ha valaki azt mondja, "kell" vagy "biztosan". Az életben semmi sem kötelező, semmit sem "kell" eltűrnöm és semmilyen végkifejlet sincs előre lefektetve. Amikor felvettek japán szakra, anya annyira kiborult, hogy hetekig nem beszélt velem; aggódott, hogy nem lesz munkám a jövőben, mert mindenki azt mondta, japán szakosokkal Dunát lehet rekeszteni, a bölcsész diplomámmal meg mehetek a mekibe. Miért nem tanulsz informatikát? Közgazdaságot? Pszichológiát? Mert nem érdekel (jó, utóbbi igen). Nem szeretem. Nem értek hozzá. Nem akarom olyasmire pazarolni az időmet, amit utálok csak azért, mert talán abból jobban megélek. Ki dönti el most, lesz-e munkám később? Hogyan számolják bele a hirtelen felbukkanó lehetőségeket? Váratlanul egy cég a városba költözik; váratlanul megnyílik egy hely; váratlanul üresedés támad valahol. Ezt hogy kalkulálják bele abba, hogy "nem lesz munkád"? Ki kalkulálja bele a szerencsét? Ki mondja, hogy pont neked nem lehet szerencséd? Nem akarok olyan munkát csinálni, amit utálok. Nem akarom, hogy az életem panaszkodásból álljon, amiért ilyen szörnyű az egész. Azt akarom csinálni, amit szeretek és élvezek. Pont. "Hogyan fogsz ebből megélni?" Megoldom. Megtalálom a módját :) Ha valaki szeret valamit és mindent megtesz azért, hogy jó legyen benne, akkor munkát fog találni, mindegy, hány százezren tanulják ugyanazt vagy milyen végzettséget ad. Ha nem sikerül elsőre, majd másodjára. Ha másodjára sem, majd ötödjére. Ha három éven át sem találok munkát, majd megpróbálom máshogy.

Hát, így változott meg a gondolkodásmódom :) Erre általában azt a választ kapom, hogy túl naiv vagyok és majd meglátom, ha oda kerülök, hogy nincs igazam. Nos, majd meglátjuk. De én addig is boldogan és elégedetten kelek fel minden reggel (kivéve, ha nem aludtam eleget). Nagyon remélem, hogy te is!

2 hozzászólás
Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
Idézet
2016.04.27. 19:38
Kira

Szia!

Hasonlóképpen gondolkodom én is. Első sorban nekem is az a fontos, hogy mit szeretnék, nem az, hogy miből lenne több pénz. Ha egyszer nem szeretek valamit nem fogom azt megtanulni, mert akkor mi értelme is lenne az életemnek, ha egyszerűen ki nem állhatom még a munkámat is? Az is ismerős, amit írtál, hogy sokan mondják, hogy "naív vagy, majd meglátod, hogy nincs igazad" és a társai. Most nem azért, de a legtöbbjük csak azért mondja ezt, mert valószínű az a személy se szereti azt amit elért az életben. Meg aztán neki nem tök mindegy, hogy én mit csinálok az én életemmel? Engem aztán ne akarjon lebeszélni, ha nem azt érem el, amit szeretnék attól még neki semmi nem fog változni.

Na csak azt akarom mondani, hogy csak így tovább! Folytasd azt az életet, amit kitűztél magadnak. :)


Válasz:

Szia, Kira!

Örülök, hogy te is hasonlóan gondolkodsz. Az egyik sorod nagyon-nagyon igaz, én ki is felejtettem a bejegyzésből: nem tök mindegy a másik embernek, mit csinálunk? Hajlamosak vagyunk (én is) nagyon belemászni egymás életébe.
De az is lehet, hogy azért mondják, hogy neked nem fog sikerülni, mert az adott illető gondolkodása nagyon földhöz ragadt, beszűkült. Ha ő elhiszi, hogy nem irányítója az életének, csak nézője, akkor persze, hogy másnak is ezt fogja mondani.

Köszönöm, hogy írtál! :)

Idézet
2016.04.27. 10:40
Lorie

Erről már sokat beszélgettünk. Még jóval egyetem alatt is. Nem emlékszem pontosan, hogy hogyan is zajlott a beszélgetés, de panaszkodtam neked, hogy nem akarok a t*sco rakterében pakolni, mert nem ezért tanulok, és azzal ellenérveltél, hogy pedig azt kell csinálnom, ami akad, mennyi az esélye annak, hogy olyan munkát találok, ami illik a diplomámhoz, csak amíg nem jön más, stb. És emlékszem, milyen rosszul esett, hogy még ebben sem értünk egyet. Én is szeretnék a társadalom hasznos tagja lenni (akár egy másiké is), de annyi szerintem mindenkinek jár, hogy a boldogsága felől döntsön :) Ahogy ezt te is írtad. 

Lorie


Válasz:

A hozzászólás termékmegjelenítést tartalmazott.

Igen-igen, de az más! Ha a család rossz helyzetben van és kell a pénz, akkor az ember nem válogathat. Ha nem arról van szó, hogy ő maga el tud-e menni Balira nyaralni, hanem hogy egyáltalán hogy fizetik ki a bevásárlást, akkor én sem mondanám azt, hogy bocsi, anyu, apu, élem az életemet és nem végzek olyan munkát, amit utálok. Akkor Tesco. Én inkább arról beszéltem, amikor a családnak viszonylag átlagos vagy jó az anyagi helyzete, tehát nem okoz gondot fenntartani magukat, de azért nem is gazdagok. Ilyen esetben, ha a gyerek megteheti, miért ne válogathatna a munkák közül? :)

Te hasznos tagja vagy a társadalomnak, ne viccelj. Gyerekeket nevelsz és kisegíted a szülők életét. Nem kell mindenkinek informatikusnak meg közgazdásznak lennie. Te határozod meg, merre haladsz, és ettől boldog vagy. Kell ennél több? :) Majdnem olyan, mintha tanulnál, mert nem utálod, amit csinálsz, lesz időd csavarogni és új dolgokat tanulni, és még fizetnek is érte.

Sőt, az én szótáramban most te is épp tanulsz. Látod, pont erről beszéltem! Így jó élni :)

 

Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
 
Aktuális ajánlatKéz- és lábtörést!

Blog – Ez a wordpresses blog a Japánban töltött egy évemről szól. Igyekszem rendszeresen frissíteni, de még így is állandó lemaradásban vagyok. ^^"

She's somebody's hero (Jamie O'Neal)

Zene – Közeledik az anyák napja, amit számomra ez a dal fejez ki a leginkább. Gyönyörű, akárhányszor meghallom, rögtön sírni támad kedvem.

Cassandra Clare: Az angyal

Könyv – Mit olvasok éppen? A Pokoli szerkezetek sorozat első részét, mely a viktoriánus kori Angliában játszódik, Tessa Gray főszereplésével. Árnyvadászok, démonok, mágia, szerelem....

 
Dióhéjban

Az oldal főként a saját alkotásaimmal foglalkozik. Rajzok, írások, dalszöveg- és novellafordítások. Egytől egyig saját készítésűek. Illusztrációként anime karakterek képei szolgálhatnak, az ő jogaikkal a készítők rendelkeznek. Olvashatsz továbbá a kedvenc sorozataimról, könyveimről, animéimről, valamint Japánról, a japán kultúráról. Ha érdekel a japán nyelv, elsajátíthatsz néhány leckét is.

2006-2016.

A kódokért köszönet: aranymeli.gp ; samandaemy
A lelki támogatásért: Lorie-tan

 
...többet vissza nem adom

Cserét kérhetsz a vendégkönyvben és a kritikadobozban is! Témától függetlenül szívesen kiteszek bárkit :) Az ikonokat általában az adott partner rajzaiból, fejlécéből készítem.


Ikonra vár: Sophie

"Többet tudsz rólam, mint bárki más. Szeretném, ha nyitott könyv lennék a számodra. Nem lehetne, hogy most lapozzunk egyet?" Samantha Vérant

 
Örülök, hogy itt vagy!
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Vonatozzunk együtt a gyereknapon! Robogjatok Budapesten vagy Balatonfenyvesen, vagy készítsetek kisvonatot a Mesetárban!    *****    Filmes hírek és kritikák lelõhelye. ÚJ oldal, ami filmekkel és színészekkel foglalkozik. Nézz be most és máskor is!    *****    Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról | Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról    *****    HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON    *****    KÖNYVAJÁNLÓK - ha nem tudod mit olvass, itt találhatsz hozzá inspirációt - BOOKISLAND    *****    Loki rajongók! Fan Fiction és egyéb történetek! Gyere és olvass nálam kedvedre! Ha tetszik, claim loyalty to me! (Loki)    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA és segíts másoknak is az asztrológia tanaival!    *****    Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND    *****    KUTYA VS MACSKA, MELYIK AZ OKOSABB? SZAVAZZ! FÉLSZ A ROBOTOKTÓL, VAGY SEM? MONDD EL! KUTYA VS MACSKA!KUTYA VS MACSKA!!!!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Online Gyermekáruház és bababolt Több ezer termékkel olcsón, országos kiszállítással!    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha